napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

A Néppárt nemet mond a verespataki pusztításra

A heti Na... 2013. május 25.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
1 rtkels
A Néppárt nemet mond a verespataki pusztításra
ne legyen verespataki aranybánya

A Verespatakon aranybányát nyitni készülő Roşia Montană Gold Corporation eltörölheti a föld színéről a régió kulturális és építészeti örökségét, valamint időzített bombaként 215 millió tonna cianidos mellékterméket tárolhat a térségben, ha megkapja a környezetvédelmi engedélyt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt határozottan tiltakozik a kitermelés megkezdése ellen, és mélyen elítéli azokat a módszereket, melyekkel a román kormány egyrészt saját klientúráját szolgálja ki (a beruházással foglalkozó Dan Şova tárca nélküli miniszter édesanyja egyben a RMGC jogi képviselője is), másrészt figyelmen kívül hagyja a kitermelést ellenző civilek és helybeliek véleményét. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a múlt év decemberében Fehér megye 35 településén a helyi önkormányzatokra gyakorolt RMGC-nyomás hatására népszavazást tartottak az ügyben, a voksolás azonban érvénytelennek bizonyult, így egyértelmű, hogy a kormány – megkerülve az emberek akaratát – most mindent bevet a projekt megkezdése érdekében.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az esetleges kitermelés jelentette kockázatokat: a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánszennyezéshez hasonló természeti katasztrófa beláthatatlan következményekkel járna. A Néppárt felszólítja a törvényhozókat, hogy felelősségük teljes tudatában, a Fehér megyei és Kárpát-medencei lakosság érdekeit szem előtt tartva szabjanak gátat a többségében külföldi érdekeltségű vállalat romániai ügyködésének. Gyermekeink és unokáink egészséges életkörülményeit ne tegyék alku tárgyává, a fellelhető műemlékeket és kulturális örökséget pedig becsüljék és őrizzék meg a jövő nemzedékeinek is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt ugyanakkor felkéri Tőkés László európai parlamenti képviselőt, hogy a három évvel korábban Áder János akkori EP-képviselővel közösen kezdeményezett, és az európai testület által elfogadott ciántechnológia-ellenes határozat szellemében ismét irányítsa az európai törvényhozás figyelmét Verespatak ügyére.

Király Melinda, országos alelnök,

Erdélyi Magyar Néppárt

Hrdets

Megtekintsek: 848

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás