napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Ami ingyen van az nem ér sokat

A heti Na... 2013. május 09.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
1 rtkels
Ami ingyen van az nem ér sokat
Milyen a székely demokráciánk

A demokráciát ingyen kaptuk, nem fizettük meg az árát. A temesvári felkelés nem nekünk, székelyeknek köszönhető. Maga Székelyföld tálcán kapta a felszabadulást, Moldvához vagy Olténiához hasonlóan. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a székelység nem akarta volna a demokráciát, hanem azt, hogy ezt a változást nem mi harcoltuk ki magunknak.

A lényeg, hogy megkaptuk és ahogy azt már a kommunizmusban megtanulhattuk alkalmazkodnunk kell valamihez, ami nem a sajátunk, valamihez, ami nem székely.

Hogy miért nem székely a demokrácia? Azért, mert csak akkor székely valami, ha székely szülte!

És ha valami nem székely, az nem is lesz csak úgy egyszerűen székellyé. Annak meg kell érnie, nyíltan, a nap alatt!

Azt a szabadságot, ami a Székely Szabadság, úgy lehet megteremteni, ha kiállunk érte. Csak úgy, nyíltan, a nap alatt! Ki kell tűzni a zászlót, nyíltan, a nap alatt!

A szabadságot nem fogja senki, csak úgy elcsalni és nekünk meghozni, akármennyire megnyugtató és szép álom lenne. Sajnos mi székelyek megtanultuk, megtanítottak bennünket suttogni és megszoktuk, megszoktattak csendesen élni.

2013 nem 1948, nem fegyverhez kell folyamodni, azonban ki kell állni. Talpon kell maradni és vállalni: Nyíltan, a nap alatt! Csak az, amit így tudunk magunkévá tenni, az lesz a miénk, az lesz székely! Csak az!

Hrdets

Megtekintsek: 917

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás