napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Az Autonómia arcai

A heti Na... 2013. április 22.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
1 rtkels
Az Autonómia arcai

Sokáig azt hittem, hogy az Autónomia egy jog mely egyszerüen megillet minket, melyet a külpolitikai szerződések biztosítanak számunkra.

Aztán az ország alkotmánya,- melynek állampolgára vagyok,- kimondta hogy nem létezem. Csak úgy két szóval: -egységes nemzetállam- megszüntetett létezni minden kisebbséget, mely határain belöl él és dolgozik.

Jött az érdekképviselet és hittük, hogy demokratikus módszerekkel kivívható az Autónomia .
Majd nagy keserüséggel rájöttem, hogy az Autonómia nem más csak egy, kampányszlogén, melyet négyévenként felemlegetnek nekem.
Aztán lassan- lassan négyévente is elmaradt. Jöttek az apró lépések, melyek mostanra már helyben járássá alakultak.

Valahol, a Magyarok Világtalálkozoján, ott fenn az Óriás- Pincetetőn, hét hónapos kislánnyommal a szívem alatt feladtam minden autonomia vágyamat. Pontosan emlékszem, hogy ott történt, hogy ott jöttem rá, hogy az Autonómia csak egy álom, mely szép, de nem válhat valóra.
Aztán undorral néztem mindenkire, aki az Autonómiát igéretként emlegette, hisz ő is tudta és én is hogy ez, csak egy mézesmadzag.

De van két gyerekem és tudom hogy joguk van szabadként élni, nem egy rabszolga államban, nem egy olyan államban, mely probálja tagadni, eltörölni puszta létünk. Joguk van nyelvükhöz és nemzeti hagyományaik elsajátítására. Szeretném,hogy teljes jogú –nem eperszedő- állampolgárai legyenek Európának.

Ezért kell tovább lépjek, lépjünk egy rögös útra,mely mégis, a megmaradást jelentő autonomiához vezet.

Hrdets

Megtekintsek: 874

Kiss Erika

Nyomtats E-mail
Megosztás