napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Egy utazás fényképei

A heti Na... 2013. május 13.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Egy utazás fényképei

Lassan dereng kibomlik a hajnali félhomályból az erdő, bármelyik, melyben otthon érezzük magunkat. Felfelé kanyarog az út vissz a tetőre, melyről feldereng egy másfajata világ, más mentalitás napos és árnyékos oldalaival együtt.

Átárad rám a tó nyugalma, a tóról felszálló köd borongós hangulata, a hirtelen felszálló vadruca kitörése.

Aztán tovább haladunk pillepalack és műanyag tenger, ameddig a szem ellát, természetes mozdulat, amint az előttünk haladó autóból repül a cigarettás doboz. Vannak szokások, melyek ösztönösek és nem is próbálnak meg küzdeni ellenük.

Újjabb tó, partján horgászó férfiak szakrálisan őrizve a tó nyugalmát.
Útmenti fák lombjaik közt varjúfészkek tömbházlakása. Város, központjában óriás piros-sárga-kék lobogó emlékeztetőleg, hogy milyen országban járunk. Megszólal egy régi nóta ”Varjú sereg lepte be az egész tájat!”
Határban hajlott hátú anyóka, apóka veti a magot, mely szárba szökken majd.
Égbe meredő gyárkémények, régen biztos megélhetés, ma is, egy bizonyos rétegnek, másoknak hajszál lehetőség a túlélésre. Házak, ablakukban eladótábla tündököl, muskátli helyet.

Megnyílló hegy, város a lábunk alatt,zsúfolt bevásárlóközpontok emberek a Mártixban. Külvárosi játszótér nemzetiszínű csúzda, idéjében megtanítani a jövő nemzedéknek a háromszínt, amit a világon ismerünk. Vagy ismernek?

Aztán magába ölel a természet. Újabb tó, mely lábam alatt nyílik.
Város, hagymakupolás templomaival, város végén sok tornyos, fényes palota, küszöbén hosszúszoknyás asszony köpködi a tökmagot.
Kis patak pillepalack hadihajót vonszol magával, partján figyelmeztető tábla:

“Păstrați apele curate!”

Felfele ránt az út, gondolataimmal együtt, majd feltárul A Város, minden pompájával és lassan kanyarogva magába nyel kincses Kolozsvárunk.

Hrdets

Megtekintsek: 800

Kiss Erika

Nyomtats E-mail
Megosztás