napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Eseménynaptár kezdő és haladó zöldeknek (a lelkierő legyen velünk)

A heti Na... 2013. május 26.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Eseménynaptár kezdő és haladó zöldeknek (a lelkierő legyen velünk)

Állítólag a május lesz a legnehezebb hónap ebben az évben, a vízkígyó évében, amit egyes keleti asztrológusok csak a katasztrófa évének becéznek. Túl fogjuk élni, más kérdés, hogy milyen eredményeket leszünk képesek kicsikarni. Az események besűrűsödtek és már ember legyen a talpán, aki minden tervről időben értesül.

Május 21-én a Ponta-kormány meghozta a döntést a verespataki bányaprojekt környezetvédelmi jóváhagyásáról. Ez egyetlen zöld csoportnak sem tetszik, dühös kommentek tömege jelent meg a közösségi oldalakon. Civilek tüntettek május 22-én Bukarestben, mert a kormány Verespatak után új meglepetéseket ígér. Az EuroCom portált idézve „Victor Ponta a Gandul.info-nak tett nyilatkozatai szerint azt szeretné, ha az új alkotmány elfogadása után lehetőség lenne arra, hogy sürgősségi rendelettel, vagy kormányhatározattal lehetne meghatározni, hogy bizonyos kisajátítások "stratégiai, nemzeti célból" történnek. A kormányfő ezt azzal a késlekedéssel indokolja, amivel egy gázvezeték megépült, vagy bizonyos autópálya-építéshez szükséges kisajátítások megtörténtek.”
Jó kérdés, hogy mi minden lehet „stratégiai, nemzeti cél”. A bányaipar mindenképp.

Aki eddig azon vacillált, hogy idejét és erejét a verespataki ellenállásra vagy a palagáz-ellenes tiltakozásnak áldozza, ráébred, hogy a kormánynak hála, e két hatalmas kampányt sikerült összekapcsolni. A palagáz-kitermelés (fracking) is a bányaiparhoz tartozik. Josh Fox nagysikerű és nem kevésbé megrázó dokumentumfilmje, a Gazland (Gázfölde) után, már sejthettük, hogy a romániai palagáz is túl vonzó lesz a külföldi lobbistáknak ahhoz, hogy békén hagyjanak. Aki megfelelően elkeseredett, ne hagyja ki ezt a filmet, megnézheti a fracking ötven árnyalatát.

Tegnapelőtt május 25-én, legkevesebb 36 országban rendeztek Monsanto-ellenes megmozdulásokat, aminek nyomát sem találom a helyi, független sajtóban. Aki még nem hallott erről a mezőgazdasági és biotechnológia vállalatról az még bepótolhatja, gyorsan nézzen utána a glifozát szónak is, ami a Roundup gyomirtó szer egyik összetevője. A Monsanto hatalmas polip számtalan csáppal, az összes Franken-teremtmény ősatyja.

Két most zajló civil kampány is tiltakozik a biotech multik ellen, az egyik kampány a vetőmagok védelméért száll síkra, a másik kampány pedig a méheket védi.
Az Európai Bizottság szavazott a vetőmagokról és ezt nem kellene annyiban hagyni. Ez a jogszabály akadályozná a tájfajta vetőmagok felhasználását, cseréjét. (A civilek 1996 óta riadtan figyelik, ahogy a biotech multik vetőmagos cégeket vásárolnak fel és egyre inkább az ők kezükbe kerül a vetőmag-piac.) A tiltakozást az Arche Noah osztrák vetőmag megőrző hálózat kezdeményezte, szerintük veszélyben vannak a kiskerti felhasználásra alkalmas magok, mert ezeket a jövőben a Növényfajta Hivatalnál kellene engedélyeztetni és tartanak tőle, hogy a hivatalt csak az ipari termelésre szánt magok jóváhagyása érdekli. A civilek tiltakozó leveleket küldtek, de a tiltakozást sem Romániában, sem Magyarországon nem tartották figyelemre méltónak.
Romániában nem titok, hogy egy volt mezőgazdasági miniszter, Valeriu Tabără, a Monsanto embere és a jól ismert forgóajtó röpítette politikai pályára. A gyanú árnyéka a jelenlegi miniszterre is rávetül.

Egész Európában tiltakoznak a neonikotinoid szerek ellen és kérik a méhek védelmét. Világszerte pusztulnak a méhek és ez csak akkor jó hír, ha a munkahelyteremtés új lehetőségeit kínai mintára a kézi beporzásban látjuk.

Közben a Rétyi Tanács is meghozta a döntést, szerintük jöhet a megagáter. Itt sem szeretnék elengedni a koncot. Mi meg nem tesszük meg nekik azt a szívességet, hogy feladjuk.

Forró nyárnak nézünk elébe. Kemény szél fúj, lángra kap a szikra ...

Hrdets

Megtekintsek: 990

Zöld Barack

Nyomtats E-mail
Megosztás