napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Kész cirkusz

A heti Na... 2013. május 13.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
1 rtkels
Kész cirkusz

A múlt héten hatalmas plakátok díszítették Kézdivásárhely villanyoszlopait, kerítéseit, amelyeken az Americano Vargas Cirkusz felhívása virított. Az előadások május 10-12 között, 15 és 18 órai kezdettel voltak megtekinthetőek a kézdivásárhelyi barompiacnál.

A cirkuszról annyit lehet tudni, hogy 1912-ben alakult, Varga Raizner Adela művésznő kezdeményezésével. A Varga családtagok több országból csatlakoztak a cirkuszhoz, úgy mint Jugoszlávia, Magyarország, Ausztria, Amerika és Németország. A jelenlegi igazgató Vargas Tibor, ő 1979 óta tölti be ezt a tisztséget.

A vándorcirkusz egyik előadására mi is elmentünk. Látnivaló volt elég, de azért a pénzért lehetett volna látványosabb is. A műsort egy artista indította, amelyet egy bűvész követett, két kisegítővel, majd megjelent a tűzember két pitonnal, s két tarantulával. A kígyók a földön voltak egy percig, majd visszakerültek a ládákba. A tevék szörnyű bűzt árasztottak, ráadásul az egyiknek a lába is vérzett, a ló néha sántított, a pónik legalább egészségesnek tűntek. A bohóc a nézőket próbálta szórakoztatni, a galambos néni hófehér galambokkal és három betanított cicával kápráztatta el a gyerekeket. Volt még alpaka is, amely a lámához hasonló, hosszú nyakú, gyapjas állat, feje a testéhez viszonyítva igen kicsinek tűnik. Az előadást a négy oroszlán produkciója zárta, a gladiátorral az élen.
Nagy csalódás volt számomra, mikor észrevettem, hogy a „tűzkarikát” elektromos árammal oldották meg, (amely led karikának nevezhető) talán az Uniós szabványoknak már csak ez felel meg. Egyszóval a gyerekek számára újdonság, számomra állatkínzás volt.

De hogy mitől vált a cirkusz cirkusszá? Nos, az óvodás és a kisiskolás gyerekek ingyen jegyeket kaptak. Ezzel nincs is semmi gond, azonban a jegyeken a következő román nyelvű (hibás) felirat volt olvasható: „Bilet de intrare pentru o persoană cu codiția că aveț câte un însoțitor cu dumneavoatră, care va cumpăra un bilet de la casieria circului.”
Szülői felügyelet nélkül egy óvodás gyermeket nem lehet elengedni egy ilyen helyre. Fölösleges volt ezt ráírni, de mi van azokkal a családokkal, ahol három vagy annál több kiskorú gyermek is van? Megjegyzem egy belépő ára 35 Ron-ba került, ami a kézdivásárhelyi fizetésekhez mérve, nagyon sok egy két órás műsorért. Nem beszélve arról, hogy nagyon kényelmetlen volt egy fapadon végignézni egy ilyen hosszú előadást. Amit a legjobban sajnáltam, hogy tilos volt videót és fotót készíteni.

Ez mind sok, s még nem említettem a magyar nyelvre fordított szöveget. Idézem: „Ingyen jegy ez a jegy ugy érvényes ha a pénztárnál vesz egy felnött jegyet egy ingyen jegy egy fizet.”
Örülök, hogy tiszteletben tartják, hogy Kézdivásárhely többségben székelyek lakta terület és magyar az anyanyelvünk, de talán jobb lett volna, ha le sem fordítják. A tanárok mindent elkövetnek, hogy gyerekeinket megtanítsák magyarul helyesen beszélni, írni és olvasni, erre jön egy cirkusz, s közzé tesz egy ilyen szöveget. Véleményem szerint felháborító. Ráadásul minden második óvodást megbolondítottak ezekkel a jegyekkel. A kicsik körében, nem egyet láttam, aki azonnal cirkuszba akart menni, látni akarta, tébolyult hisztibe kezdett.

Örülnék, ha városunk polgármestere egy kicsit elgondolkodna, mielőtt egy ilyen társulatot beenged városunkba és a fél várost felbolygatta, a gyerekeket teljesen megbolondította. Nem ártana, ha felmérné, hogy hányan dolgoznak minimálbérért, ami a jelenlegi gazdasági helyzethez viszonyítva még zsebpénznek is kevés.

Hrdets

Megtekintsek: 1438

Máthé Katalin

Nyomtats E-mail
Megosztás