napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Kézdivásárhelyi tehetség

A heti Na... 2013. május 10.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels

Az utóbbi években a tanügy bevezetett egy olyan programot, melynek a “Scoala altfel” címet adták. Az egy hetes programot ebben az évben április 2-5 között tartották . Ezt a diákok bevonásával összeállított különleges programok alkotják. Ebből az alkalomból, a Nagy Mózes Elméleti Líceum felkérésére, jött haza, Máthé László, az intézmény egykori növendéke.

Sikerült Lászlóval egy kicsit elbeszélgetnem. 2001-ben a Vetró házaspárral kezdte képzőművészeti tanulmányait, rajzosztályban. 2005 év végi kiállításon bebizonyította tehetségét tanárai, iskolája előtt, a „Bohóc” című képével. Ezt követően már több felkérést is kapott, különböző képek megfestésére. Ezután felvételt nyert (elsőként) a „Plugor Sándor Művészeti Líceumba”, ahol Ütő Gusztáv lett a szaktanára. Az iskola nagymértékű hozzájárulásával sikerült, az amúgy nehéz anyagi helyzetben lévő, Lászlónak, erőt adnia, hogy befejezze líceumi tanulmányait. Az érettségi letétele után, Budapestre felvételizett, ahol elutasították, mondván, hogy nem felelt meg az elvárásoknak. Nem adván fel álmait, felvételizett a következő évben a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetemre, ahova másodikként jutott be. Jelenleg harmadéves hallgatója, festészet szakon.
Haza látogatásának célja, hogy a Nagy Mózes Gimnázium rajztagozatos diákjait bevezesse a képzőművészet rejtelmeibe megosztva tapasztalatát, a művészet előnyeit, hátrányait. Példaként áll a növendékek előtt, bizonyítva, hogy kitartással és határtalan akaraterővel el lehet érni, az elérhetetlennek tűnő álmokat.

Hrdets

Megtekintsek: 813

Szekelymagyar

Nyomtats E-mail
Megosztás