napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Majális

A heti Na... 2013. május 11.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Majális

Napjainkban is hivatalos szabadnapnak van nyilvánítva május 1. Az emberek ilyenkor különböző programokat szerveznek, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel közösen ünnepeljenek. Mivel a múlt történelem, íme, egy rövid leírás, hogy mi is történt valójában, miért is vált nemzeti ünneppé!

Május 1-jén a munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.

Előzményei egészen a brit ipari forradalomi nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel.

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21.-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni retorziók nélkül. 1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért.

1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé, melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. Ez a siker is nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.

Kíváncsi voltam, mi történt rendszerváltás előtt. Megkérdeztem néhány kézdivásárhelyi lakóst. Elmondásuk szerint, sokan felvonulással ünnepeltek. Olyat is hallottam, hogy voltak olyan üzemek, ahol ingyenes kirándulásokat szerveztek a munkásoknak.

Ezen a napon a katolikusok is ünnepelnek, ugyanis ezen a napon emlékeznek Jézus nevelőatyára, Munkás Szent Józsefre, amit XII. Piusz pápa rendelte el. A katolikus hagyományban József a munkások védőszentje, és számos ünnepnapja van.

Hrdets

Megtekintsek: 752

Szekelymagyar

Nyomtats E-mail
Megosztás