napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Mit teszünk a kosarunkba? 3

A heti Na... 2013. junius 04.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Mit teszünk a kosarunkba? 3

Megpróbálok környezettudatosabban élni, de ez nagyobb kihívás, mint gondoltam.

Csokoládé, csokoládébevonat

Nagyon szeretem a csokit, szeretek csokit venni és csokit enni. A csokivásárlás már nem olyan egyszerű, mint eddig.
Nagyon mutatósak a több réteg csomagolóanyagba csomagolt termékek. Mivel a csomagolás mind a szemétben végzi, jobban szeretem, ha nem agyoncsomagolt az áru. A kevesebb csomagolóanyag keresése a csokivásárlás egyszerűbb része.
Sokkal nehezebb GMO-mentes csokit választani. A csoki ezeregy helyen van jelen, a péksütiben, a fánkban, a sütik tetején, a krémben, a Túró Rudiban, a kávé tetején.
A csokiban megtalálható a szójalecitin, ez készülhet GMO-szójából. Vannak cégek, akik vállalják, hogy nem GMO szójából készült alapanyagokat használnak. A piacon kapható mindkét fajta szójalecitin, a GMO-szójalecitin olcsóbb, a cégektől függ, hogy melyikből vásárolnak.
Vannak cégek, akik vállalták, hogy Magyarországon készített, forgalmazott termékeik GMO-mentesek. A GMO-mentesség Magyarországon sem magától értetődő.

Szója

Többen fogyasztanak szójatermékeket, legnépszerűbb a tofu és a szójaitalok. A kukorica mellett a szója a második olyan növény, ahol joggal gyanakodhatunk arra, hogy GMO.
Génmódosított szóját Romániában (14 fajtát) 1998 óta termeltek. 2007-ben az EU csatlakozással ezeket a fajtákat már tilos volt termeszteni. Hivatalos adatok szerint 2006-ban 137275,5 hektár GMO-szóját termelt Románia. Hogy hová lett ez az iszonyú mennyiség? Egy részét valószínűleg megettük.
Idén Románia is tagja lett a Duna Szója Szövetségnek, ami 2012 nyarán alakult, céljuk, hogy terjesszék a GMO-mentes szójatermesztést a Duna-régióban. Magyarország is tagja a szövetségnek. Ennek a programnak fontos része a bio-szójatermesztés.

Milyen formában található még meg a szója a már említett szójalecitinen kívül?
Szójalisztben(kenyér, pékáru, tésztafélék), szójaolajban(margarin, majonéz, csokoládé), szójafehérje formában(hús és tejhelyettesítők), mono- és digliceridek( csokoládékészítmények, lekvár, dzsemek) tokofenol(E-vitamin) reggeli müzlikben, pelyhekben, chipsben
Érdemes alaposan elolvasni a címkéket. Érdemes bio termékeket vásárolni.

Tojás

Itt a Wikiből merítettem, így elég horrorisztikus.

0 – "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt
1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték
2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással
3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

Azt hiszem, hogy egy életre megjegyeztem, hogy a 3-as tojás az gáz. Egy Zöld Pók film segített eligazodni.
Piacon azt adnak, amit adnak, kevés kivétellel az összes piaci tojás nagybani piacról származik. Előfordul, hogy a fejkendős nénike is a nagybani piacról vásárolt tojást árulja. Valamiből meg kell élni és ő így él meg.
Tegnap félórát nézegettem a tojásokat, mert kíváncsi voltam mennyire igazodom el a kódokban. A kódokat nem mindig láttam, de az kiderült, hogy pofátlanul lopják a tojást. Egyik üzletben XL méretű tojásokat cseréltek ki S méretű tojásokra. Mindig akadnak ilyen élelmes emberek. Sok tojást összetörtek, rossz volt nézni. Nem vettem tojást.

Ha ajándékba kapjuk a tojásokat, házi tojásokat, akkor szívesen megkérdeném mivel etették a tyúkokat. Reméljük GMO-mentes táppal. Mostanában semmi sem egyértelmű.

(Folytatása következik)

Hrdets

Megtekintsek: 806

Zöld Barack

Nyomtats E-mail
Megosztás