napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Nagyvárosi Lények

A heti Na... 2013. május 05.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Nagyvárosi Lények

Nemrégiben, Budapesten jártam, élőben akartam szurkolni a magyar focicsapatnak. Elképesztő hangulat volt, de most nem ezért ragadtam magamhoz a klaviatúrát, hanem a köztünk nagyon is nagy számban élő, Lények miatt.

Kedvenc élőhelyük általában a zsúfolt, húgyszagú nagyvárosok. Amint megvirrad, elindulnak, elintézni a napi teendőket. Ami még rájuk jellemző, nagyon gyorsan közlekednek, türelmetlenek és félnek. Félnek attól, hogy meg kell, álljanak valakivel beszélni, valakinek néhány pillanatra segíteni, néhány pénzérmét az aluljáróban kucorgó öregasszony kalapjába dobni. Számukra nincs fontosabb dolog, mint a saját dolguk, villamosba be, metróból ki és közben a már megszokott, álljon félre mindenki, mert jövök tekintet. Egy székelynek rendesen felfordul a szalonnához szokott gyomra, attól a nem emberi műanyag katyvasztól, amit egy nagyvárosban talál.

Elindulsz az úton és mintha darazsak raja menne végig rajta, úgy mászkálnak a Lények. Nem tudod, merre van ez vagy az, meg szeretnéd kérdezni, megállítasz egyet, a következő reakció lépik érvénybe: Első lépésben, meg sem áll, próbál menekülni, aztán, ha látja, hogy nem adod, fel lelassít. Második lépésben, arcán fellelhetőek az ideges rángatózások, hátrahőköl, a fejével mintha büdös lenne az ember. Harmadik lépésben pedig szinte lebasz, hogy azért állítottad meg, mert nem tudod, hogy mi merre van, aztán nagy nehezen felöklendezi a választ, majd elrohan, nehogy megint kérdezz valamit. Azt viszont kijelenthetem, hogy a várossal nincs problémám, a keret az szép, de a tartalom, olyan, mint amikor egy teherhajóból beleömlik a ragadós fekete olaj a tiszta csillogó óceánba. Ha nagyvárosban jártok, ne tegyetek, mást csak éljétek át a pillanatokat és meglátjátok a Lényeket, ahogy ott rohangálnak, mint a patkányok az ólban.

Hrdets

Megtekintsek: 734

Tóth Bálint

Nyomtats E-mail
Megosztás