napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Székely Sziget Családi nap

A heti Na... 2013. május 23.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
3 rtkels
Székely Sziget Családi nap

Idén ötödik alkalommal kerülne sor a Székely Sziget nemzeti táborozásra, de sajnos a helyszín (Katrosa-Evita tábor), nem áll rendelkezésére a szervező háromszéki vármegyéseknek.

Az okok több szálon futnak, vannak, akik félnek, mert sok a félteni valójuk, és vannak, akik megfélemlítenek, azaz gyakorolják a rájuk ruházott jogtalan hatalmat. A helyzet drámaisága abban nyilvánul meg, hogy az a folyamat, amelyet elindítottak a vármegyések egy kis időre megszakad. Elmaradnak a csonkahoni, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai bajtársak, családok, gyerekek, akik örömmel látogatták a szigetet.
Hivatalos okok nem is léteznek, csak kitaláltak. Ahogy szokták mondani a papírokkal minden rendben volt, mert úgy kellett lennie, a székelyek szigetére különös figyelmet szentelt a karhatalom. Fizettek is rendesen a szervezők, olyan összegeket, melyek kitudja hová jutottak el, melyeket mások nem is hallottak, mint például a zenei jogdíjak, helyszín pénz meg még sok-sok adó. Hát igen, mélyről kezdték, egyenesen a Fortyogónak nevezett mocsárból, felépítették kiszedték a sárból. Kemény munka, s közben figyel a rendszer rendesen. Ezt sokan kívülről nem látják, nem tudják, hogy közben jönnek a telefonok, román ajkú felderítők loholnak a nyakadban és mikor végre minden rendben lenne, elveszik a vizet és a villanyt is, mindez persze a véletlen műve. A másik oldalon meg ott van a félelem és a kényes témák, meg a megkötött kezek. Egyeseknek könnyű csak úgy kihátrálni, mert ugye ezek túl radikálisak, sokat kapargatják, a sebhelyes pontokat s ne adj Isten felszínre, hoznak egy két igazságot.

A szervezők tehát, úgy döntöttek, hogy mivel más, megfelelő kondíciókkal rendelkező helyszínt nem találtak, idén nem lesz ötödik Székely Sziget. Hiánypótlóként egy egynapos rendezvényre kerül sor, június 29.-én a kézdivásárhelyi sportcsarnokban és annak előterében. Az egynapos rendezvényen gyerek programok, kézműves vásár, néptáncbemutató, háborús emlékek bemutatója, előadások lesznek. Este a Kárpátia és a Romantikus Erőszak csap a húrok közé. Az egynapos belépő ára 14 RON, és 14 éven aluli gyerekek számára ingyenes, szülői felügyelet mellett. Az idei mottó is sokatmondó: Gyáva népnek nincs hazája! Ami jövőt illeti, fellélegezhetnek a nagy kutyák, az ötödik székely sziget elköltözik, hogy hová az maradjon a szervezők titka, had rágja a körmét a hatalom, hogy hova súlyt le újra a székelyek pallosa. Addig is mindenkit szeretettel várnak a szervezők, kik olyanok minta torma, ha egy helyen megvágják tizennégy, helyen kell ki újra.

Hrdets

Megtekintsek: 952

Soul Tordai

Nyomtats E-mail
Megosztás