napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Szépség és szörnyeteg

A heti Na... 2013. május 08.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
4 rtkels

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ifjúsági partnerszervezete, a Minta, és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kezdeményezésével, Háromszék lakói tízezer gyertyát gyújtanak meg, ezzel tiltakozva a Holzindustrie Schweighofer fakitermelő cég egy újabb leányvállalat beindítása ellen, melynek Réty adna „otthont”. Május 7-én 15 településen lobbantak lángra a gyertyák.

Május 2-án a Réty-i tanács közgyűlést tartott. Ennek célja, hogy a közösség lakóit meggyőzzék a gyár jóváhagyásáról. 650 munkahelyet ígértek, melyből 150 munkaerőt a közösség lakói képeznék. Egy kisfilmet mutattak be, mely a vállalat reklám filmje román nyelven, mely arról tett tanúbizonyságot, hogy közel sincs annyi munkaerőre szükség. Olyan fejlett technológiával dolgozik ez a cég, hogy a község lakóinak esélyük sincs egy ilyen munkahelyet megpályázni. Nem tudom hányan gondolkoztak el azon, hogy hány évtized szükséges ahhoz, hogy egy fát ki lehessen termelni? Ha most engedjük a Holzindustrie Schweighofernek, hogy erdőinket irtsa, biztos, hogy csak az unokáink lesznek azok, akik fogják ismerni az erdőt, ők lesznek, akik csodálhatják szépségét. Mi lesz az őket megelőző generációval? Mi lesz a kisebb fakitermelő vállalatokkal? A kisebb cégek mind bebuknak, több család marad kenyér nélkül.

Íme, egy számadat, mely alátámasztja ezt az állítást. Egy késztermékeket előállító, 100 személyes vállalkozás havonta 500 m³, azaz évi 6000 m³ rönk feldolgozásával fenntartható a mai körülmények között, ebből a mennyiségből él és adózik. Az osztrák feldolgozó által alkalmazott befektetés, a tulajdonos szerint, 800000 m³-t dolgozna fel évente és ehhez csak 600 személyt alkalmazna.
Következtetés: A Romániában késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál jelen pillanatban ez a 800000 m³ rönk elvonása 13300 munkahely megszűnését eredményezi.

Veszélybe kerül a faluturizmus. Rengeteg családnak ez jelenti a megélhetést. Erdély szépsége egyrészt a tájban rejlik. Mi, székelyek, olyan kincset őrzünk, amelyről más európai nép, még álmodni sem mer.

Az erdei állatokat még nem is említettem. Így is rengeteg vadon élő állat látogatja az erdőink közelében lévő falvak lakóinak otthonát, hatalmas veszteséget okozván ezzel. Önök szerint, az erdei állatok egy csapásra átalakulnak „vándor” állatokká? Az ők otthonait nem bolygathatjuk még tovább, mert minden egyes élőlénynek joga van az élethez.
Nem szabad külföldi fakitermelő cégeket Háromszékre engedni!

Ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsünk, nem kell a fákat kivágni, rengeteg elhanyagolt fürdő, strand, üdülőközpont van Háromszéken. Nem rombolni kell, csak újjáépíteni a már meglévőt. Strandonként minimum 3 embernek lenne munkahely biztosítva. A Bálványosi úszómedencék, a Transzilvánia oldalon, tele vannak döglött békákkal. Az Ibolya fürdőről nem is beszélve. Ezeket a medencéket csak ki kell takarítani rendesen, s használható lenne. Ezzel nem tenne kárt senki a természetben.
A saját hanyagságunk, kényelmünk miatt tönkre megy olyan felértékelhetetlen kincs, melyet soha nem tudunk pénzzel visszaszerezni.

Hrdets

Megtekintsek: 885

Máthé Katalin

Nyomtats E-mail
Megosztás