napilap.ro

* 2020. oktober 22. *

Úri koldusok vagyunk- riport Rétyről

A heti Na... 2013. május 28.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
1 rtkels
Úri koldusok vagyunk- riport Rétyről

Hüledezve nézem és hallgatom a riportot, 70 hektár föld, amit odaadnak egy multinak. A ma biztos, a holnap bizonytalan, miért ne prédálnánk fel mindent még ma?

Hüledezve nézem és hallgatom a riportot, 70 hektár föld, amit odaadnak egy multinak. Bársonyos férfihang közli, hogy azon a mezőgazdasági területen épülhet fel a gyár, amit épp most zöldellni látunk. Mezőgazdasági területen, úgy tűnik ez csak engem üt szíven, a narrátor továbbra is derűs, de nem ez az egyetlen furcsa dolog a riportban.

Megjelenik Réty polgármestere és bevallja, hogy sokáig ő is úgy tudta, hogy energiafüzet telepítenek a rétyi mezőgazdasági területre. Állítólag csak pár nappal a cég sajtótájékoztatója előtt tudta meg, hogy mégsem füzeket fognak ültetni, de ez láthatóan nem zavarja. A helyieket, akiket az energiafűz-termesztéssel beszéltek rá földjük eladására már jobban zavarhatja. Joggal érzik úgy, hogy hazudtak nekik, de az ők hangjukat nem halljuk, senki nem kíváncsi a véleményükre.

Terveztek egyáltalán energiafűz-ültetvényt Rétyen, vagy az egész csak a lakosság félrevezetésére szolgált? Nem valószínű, hogy erre választ kapunk.

Ellenben Rétyről képet kapunk, kicsit ellentmondásosat. Egyfelől beindult a szekér, mert pályázati pénzekből utat építettek, felújítottak két kúriát, de a riporter szerint középkori állapotok uralkodnak. A „középkori állapotokat” illusztrálandó a felújított kúria képét látjuk és egy lóval szántó gazdát.
Félrebeszélni tudni kell, az egyik felújított kúria barokk stílusban épült, a másikat 1820-ban építették. Az sem feltétlenül középkori dolog, hogy a lakosság nehéz anyagi körülmények között él. Ilyen értelemben mióta válság van mind a középkorban élünk.
A lóval szántó helyi gazda nekem nagyon tetszik, de erre még később visszatérek.

Úgy tűnik a befektetőnek elég elsütni pár húzós szót, mint a munkahelyteremtés, mindenki eldob kaszát, kapát és a józan eszét is.
Tényleg ennyire gazdagok vagyunk, hogy 70 hektár termőföldet vesztegetünk el egy faipari beruházás miatt? Az a föld elszennyeződik, ipari terület lesz, nem csak az erdő pusztul, hanem a termőföld is. Mindezt vidéken, ahol a mezőgazdaság a legfőbb megélhetési forrás. Ennyire elfelejtettük a gyökereinket? Siránkozik mindenki, hogy nincs munkahely és városra kell ingázni, miközben ott van az orruk előtt a lehetőség.

Dédapáink még ökölre mentek egy ár föld miatt, mert tudták, hogy a föld az életet jelenti, mi meg úri gesztussal lemondunk róla. Jöjjön bárki, aki fizet, megkapja. Óvatosan kérdem, hogy mit fogunk enni, ha így eltékozoljuk a termőföldet? Lehet szidni mindenkit, kormányt, politikusokat, helyi közszolgákat és az Istent, de ez a mi felelősségünk is. Válság van, minden szinten.

Kiárusítjuk az erdőket, tönkretesszük a termőföldet, ha mindennek vége lesz, mivel maradunk? A multik nem maradnak itt míg a világ, ma nálunk termelnek, de holnap elköltöznek, mert máshol olcsóbb munkaerőt találnak. Értsük már meg végre, hogy multi nem segélyszervezet és végképp nem garancia arra, hogy onnan megyünk nyugdíjba.
Hangsúlyozzuk az ellentétet a középkori rétyiek, akik urambocsá lóval szántanak, és a gombnyomásra fákat szeletelő XXI. századi beruházó között. Nálam mellélőttek, nem vagyok erre vevő, nem fogok örömömbe ugrálni, hogy egy ilyen famészárszéket akarnak nyitni. Mikor szerte a világon a mezőgazdaságra rátelepedő multik ellen küzdenek, akkor nekem a lovával szántó gazda a reményt jelenti. Ez az ember élelmet termel a családjának.

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, ami magával hozza az élelmiszerek drágulását. Ha lemondunk az élelmiszer termeléséről egy másik multitól fogjuk megvenni olyan árban amilyent ő szab. Sok mindenről le lehet mondani, de az ételről a legkeservesebb. Miért nem próbálunk meg visszatalálni nagyszüleink gondoskodó, földszerető hozzáállásához? Nem tették pénzzé, nem prédálták el, hanem szerették a földet, szerették az erdőt, megbecsülték, mert tudták, hogy eltartja őket.
Még nem késő.

Hrdets

Megtekintsek: 822

Zöld Barack

Nyomtats E-mail
Megosztás