napilap.ro

* 2023. február 02. *

Kozmetikumot otthon, saját használatra

Csíkszék 2014. március 08.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Kozmetikumot otthon, saját használatra
Forrás: morfondir.ro

Egyre népszerűbb nálunk felé is a DIY (Do It Yourself), azaz a Csináld magad mozgalom, amelynek lényege, hogy a fogyasztói társadalom által nélkülözhetetlennek titulált, vásárlásra kényszerítő termékeket a mozgalom hívei saját maguk készítik el. Ennek előnye, hogy a felhasznált alapanyagok, valamint a munkafolyamat teljes ismeretében megbízható termékek készülnek. A Morfondír.ro Fröhlich Orsolyával beszélgetett, aki saját használatra és baráti körének készíti el Petite Magique elnevezésű kozmetikumait.

– Milyen megfontolásból kezdtél saját kozmetikumokat készíteni?

– Nem egészen fél éve döntöttem el, hogy természetes kozmetikumokat szeretnék a bőrproblémáim kezelésére. A hagyományos kozmetikumoknál gyakran elolvassuk, hogy milyen összetevőket tartalmaznak. Ezeket tanulmányoztam én is, miközben saját alternatívát kerestem, ami megbízhatóbb még a biotermékeket kínáló boltból vásárolt cikkeknél is, így készültek el az első krémjeim. Aztán az ismerőseimet is érdekelni kezdték az általam készített termékek, akiknek ma már szintén készítek különböző krémeket, olajokat. Fontosnak tartom, hogy a termékeknek címkéje is legyen, hogy akinek odaajándékozom, legyen tisztában azzal, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz a készítmény. Soha nem lehet tudni ugyanis, hogy ki milyen összetevőre allergiás. Ugyanakkor a saját tervezésű Petite Magique-dizájn is elnyerte az emberek tetszését, amely egyébként teljesen a saját munkám – beleértve a betűtípust és a rajzot is –, így talán kicsit én is benne vagyok a termékben.

– Honnan szerzed be az alapanyagokat, és konkrétan melyek azok?

– Az alapanyagok nagy része növényi olajok (argán-, jojoba-, barackmag-, avokádóolaj), valamint növényi vajak (kakaóvaj, shea-vaj) és még sok más. A méhviasz is fontos alapanyag, amely amellett, hogy besűríti a krémeket, baktériumölő, ráadásul bőrnyugtató, tápláló. Emellett illóolajokat is használok, amelyek nemcsak az illatuk miatt fontosak, hanem aromaterápiás – fejfájás-csillapító és légzéskönnyítő – hatásuk miatt is, hiszen az illóolajok pszichológiai és élettani hatása egyaránt fontos. A hozzávalókat interneten keresztül rendelem meg. A rendelésnél mindig odafigyelek arra, hogy az alapanyagoknak legyen valamilyen minősítése, mivel nagyon sok olyan termék is megtalálható a piacon, ami nem annyira tiszta vagy nem megbízható helyről származik. A megbízható termékeket forgalmazók ECOCERT-tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely a legszínvonalasabb franciaországi minősítés a biokozmetikumok piacán. Az említett alapanyagokból kipróbált receptek alapján állítom össze a készítményeket.

– Ahhoz, hogy ilyesmit készíthess, szükség van szakirányú képzettségre?

– Nem tanultam ilyesmit, ellenben a témának elég bő és akár interneten is könnyen beszerezhető szakirodalma van. Ilyen szakirányú képesítést nem is nagyon lehet szerezni itt az országban, de magyarországi szakemberek tartanak időnként egy-két napos képzéseket akár Csíkszeredában is. De mielőtt hozzálát az ember, érdemes megismerkedni az alapanyagok tulajdonságaival, mi mivel keverhető, mi mire használható. Példának említeném a panthenolt, amely fontos szerepet játszik a bőr nedvességtartalmának megtartásában, viszont csak vizes közegben oldódik, olajokban nem. Az illóolajok esetében ezeket a keverékeket szinergiáknak hívják, ezeknek az együttes hatása fontos. Ezeket érdemes tudni előre, hogy a megfelelő hatást tudjuk elérni a használatkor. Példának mondanám az édesnarancs illóolaját, amely attól függően, hogy mivel keverjük, optimizál, jókedvre derít, akár felfrissít vagy éppen nyugtat.

– Hol és hogyan készíted el a termékeket?

– Otthon készítem őket. Természetesen beszereztem a megfelelő eszközöket: hőálló edényeket, amelyeket csak erre használok, laboratóriumi hőmérőt, amelyet az arckrémek készítésénél használok, emulziók készítésénél (a víz és olaj elegye) – ehhez az anyagokat azonos hőfokra kell felmelegítenem –, szükség van ugyanakkor digitális mérlegre, ami azért fontos, hogy milligrammra pontosan ki tudjam mérni az alapanyagokat, használok ugyanakkor mindenféle kis keverőkanalat és kézimixert is. Ezeknek mind olyan anyagokból kell készülniük, amelyek nem oxidálódnak. A tárolódobozokat, -üvegcséket ugyancsak interneten rendelem. Utóbbiakat úgy készítik, hogy amikor először lezárom a tégelyt, akkor szorosan záródik a kupakja, de amikor először kinyitják, az alsó karimája leszakad, mint a palackoknál.

– Megrendelésre készíted a termékeket?

– Aki hallott rólam és megkeresett, annak készítek krémeket. Mivel az alapanyagok megvannak, könnyen lehet velük kísérletezni, nincsenek előre legyártott termékeim. Ezért sokszor úgy készítem el, hogy az ismerős megkeres, elmondja, hogy milyen termékre van szüksége, milyen bőrproblémákkal küzd, én pedig elkészítem azt a terméket, amire szüksége van.

– Tervezed a termékfelhozatal bővítését?

– Igen, szeretnék idővel mindenképp szappant és más higiéniai szereket is készíteni, ahhoz azonban több helyre és felszerelésre lenne szükségem. Ehhez a munkához speciális műhely kell, ugyanis szappant főzni, a lúggal dolgozni nem veszélytelen.

– Mennyire elterjedt egyébként felénk a saját készítésű kozmetikumok használata?

– Azt tapasztalom, hogy egyre többen készítenek otthon, kizárólag saját használatra kozmetikumokat. De sok emberrel találkoztam, akiknek nincs idejük, vagy nem fektetnek energiát abba, hogy minden alapanyagot megvásároljanak. Ezért nem feltétlenül éri meg otthon, csak saját használatra készíteni kozmetikumokat, mivel sok alapanyag marad felhasználatlanul. Velem is ez történt, mindig újabb és újabb összetevőket vásároltam, amelyek idővel felgyűltek. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább többet készítek és másoknak is adok belőle.


Szerző: Márk Boglárka
Forrás: morfondir.ro

Hrdets

Megtekintsek: 3271

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás