napilap.ro

* 2023. március 23. *

Körbelovagolják Székelyföldet

Erdély 2015. augusztus 13.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Körbelovagolják Székelyföldet

Íme, itt vagyunk, még mindig sokan, erősek és összetartóak, ez a mi földünk, melynek védelmében síkra – illetve lóra – szállunk. Ezt az üzenetet igyekeznek tolmácsolni „a világnak és mindazon hatalmasságoknak, kik azt hirdetik, hogy Székelyföld nem létezik”, a hétvégi Székely Lovasok Székelyföldért váltó résztvevői – közölte szerkesztőségünkkel Jakab Kevend István, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Második alkalommal tartják meg a Székely Lovasok Székelyföldért rendezvényt, mely tervek szerint mintegy 250 székely lovas részvételével zajlik, 48 óra alatt váltóban körbelovagolják Székelyföldet. A tavalyi vonulás mintájára most is az ötletgazda Lutz Levente falujából, Csíkcsicsóból indulnak, és oda is érkeznek vissza két nap múlva.

A staféta Felcsíkon, Gyergyószéken és Udvarhelyszéken áthaladva szombaton 12 órakor érkezik Háromszékre, Bardoc fiúszékre Vargyasnál lépve át a megyehatárt. Ott a helybeli Csillagkövetők Egyesület lovasai veszik át a stafétát, majd Barót bejáratánál a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület erdővidéki lovasai, akik Száraz­ajtáig mennek. Onnan az egyesület sepsiszéki tagjai viszik tovább a zászlót és batyut. Válta­nak Kálnokon, Árkoson, és 18 órakor érkeznek Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli bejáratához. Innen Kökösbe a Gábor Áron-emlékműhöz, majd Uzonon át Nagyborosnyó, Szörcse érintésével érkeznek Kézdiszékre.
A sepsiszéki szakaszon részt vesznek a Szilaj Hagyományőrző Egyesület tagjai is. Kézdiszéken éjszaka lovagolnak a Székely Virtus ottani csapatával, a Kassai Lovasíjász Iskola növendékeivel együtt. Hajnali 6-kor adják át a stafétát Kászonszék határában a csíkiaknak.

Hrdets

Megtekintsek: 5181

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás