napilap.ro

* 2023. február 02. *

Kézdiszéki hagyományőrzők a Tápióbicskei csatán

Háromszék 2016. április 08.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
JOHANN TAIERLING FELVÉTELE

A dicsőséges tavaszi hadjárat egyik győztes csatájának emlékére Boldizsár Béla hagyományőrző százados vezetésével a bélafalvi Tuzson János Hagyományőrző Társaság négy „vitéze”, két kézdiszentkereszti lakos, valamint a kézdivásárhelyi Taierling fivérek, Johann és Péter a múlt hétvégén a Tápióbicskei Baráti Kör meghívására vettek részt a Nagykáta és Tápióbicske közti réten, a Tápió hídjánál 167 évvel ezelőtt zajlott csata felelevenítésén, mely 1849. április 4-én a magyar honvédsereg győzelmével végződött.

A kétórás csatajeleneten több mint ötszáz anyaországi és határon túli hagyományőrző volt jelen, és pár ezer érdeklődő tekintette meg. A csatajelenetet megelőzően Johann Taierling, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, újdonsült hagyományőrző is beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy nehéz időket élünk, a román hatalom üldözi jelképeinket, és anyanyelvhasználatunkra tör.

Az 1849-es sikeres tavaszi hadjárat jelentősebb mozzanatait játszották újra. A tavaszi hadjárat által sikerült az akkoriban frissen felállított magyar honvédseregnek, először döntő csatákat nyerni és egy ideig az osztrák sereget kiűzni az országból. A hadjárat utolsó mozzanata Buda felszabadítása volt. Nagyon jól fogadták a kézdiszékieket a magyarországi hagyományőrzők. Johann Taierling külön köszönetét fejezte ki a Tápióbicskei Baráti Társaság egyesületnek, akik minden maguktól telhetőt megtettek értük.

Hrdets

Megtekintsek: 4846

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás