napilap.ro

* 2021. március 07. *

Valami megmozdult Székelyföldön!

Háromszék 2015. március 28.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Valami megmozdult Székelyföldön!
Boldizsár Béla

Valami megmozdult Kézdiszentkereszten! Boldizsár Béla, helyi Néppárt elnök, a helyi tanács tagja, már 3 hónappal ezelőtt beterjesztette az autonómia tanácshatározat tervezetet a helyi tanácsba, de nem került eddig napirendre. Múlt héten Boldizsár Bélát a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztel tüntette ki a magyar főkonzul és imme, már az autonómiát kérő tanácshatározat tervezete is átment a helyi tanácson!

Kézdiszentkereszt önkormányzatának tegnap délelőtti ülésén a jelen levő tizenegy helyi tanácstag pártszínektől függetlenül mondott egyöntetű igent a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására.

Az autonómiapárti határozattervezetet Boldizsár Béla, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője terjesztette a testület elé. Az elfogadott határozatban az SZNT ajánlására a kézdiszentkereszti testület kinyilvánította, hogy egyetlen, különálló, Székelyföld nevet viselő közigazgatási egységbe akar tartozni. A határozat azt is tartalmazza, hogy Székelyföld számára szerves törvénynek kellene szavatolnia az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett legyen hivatalos a magyar is.

Az autonómiahatározatot a történelmi Székelyföld 153 települése közül tegnapig csupán ötven – zömében Hargita megyei – közigazgatási egység fogadta el. Felső-Háromszéken Kézdi­vásárhely mellett egyelőre csak Kézdiszentkereszt önkormányzata tűzte napirendre és szavazta meg, Torja elfogadta ugyan, de rövid idő múlva vissza is vonta. A legtöbb kézdiszéki önkormányzat vezetője azzal érvel, hogy hiába hozzák meg az erről szóló határozatot, a kormányhivatal az alkotmányra hivatkozva valamennyit meg­támadja a közigazgatási bíróságon. Az autonómiahatározatokról kedden az Európa Tanács Helyi és Regio­nális Önkormány­zatok Kong­resszu­sának monitoringbizottsága tárgyalt. Az eredmény felemás: a testület nem monitorozza ugyan a romániai régiósítási folyamatot, de jövőben amúgy is megvizsgálják, Románia miként teljesítette vállalt kötelezettségeit, az ellenőrzés során pedig erre a kérdésre is figyelnek.

Hrdets

Megtekintsek: 4552

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás