napilap.ro

* 2021. április 22. *

A Frontvonal Mögött!

Marosszék 2014. szeptember 18.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
2 rtkels
Délutáni Látkép A Színháztéren

Így élünk 2014-ben, az országban, aminek adófizetői, teljes jogú állampolgárai vagyunk. Így válik Marosvásárhely a XXI. században, a Magyar/Székely és a Román kultúra frontvonalává...

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére szeptember 16.-án 18:00 órától Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön külön - külön mintegy 25-30-an gyűltek össze, hogy villámcsődülettel fejezzék ki: támogatják Skócia függetlenedését. Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, Skócia ugyan nem autonómiát akar, mint Székelyföld, hanem függetlenséget, de a skóciai népszavazás jelzés értékű lehet Európa számára a békés rendezés szempontjából.

Marosvásárhelyen már a villámcsődület kezdete előtt legalább negyed órával megjelentek a hatóságok a kijelölt helyszínen (a Színháztéren). 18:00 órára kisebb tömeg (25-30 fő) gyűlt össze, nevetgélve, reménykedve a támogatott ügy sikerében. Pillanatok sem teltek el, és a helyi rendőrfőnök (Valentin Bretfelean, a Máramarosi SRI volt főnöke) jó pár csendőrrel kísérve „megelőzte” a villámcsődület sikerességét, lecsaptak az összegyűltekre. Az a néhány személy, aki a Skót függetlenség végett jelent meg a helyszínen, de még nem érkezett a tömeghez azonnal visszafordult és „elmenekült”. Legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető - közölte Cseh Gábor. A hatóságok a rendezvény valamennyi résztvevőjét igazoltatták, adataikat felírták, és bírságot helyeztek kilátásba valamennyi jelenlevő számára.

Arra hivatkozott a hatóság, hogy egy ilyen rendezvényt, csak engedéllyel lehet megszervezni és, hogy a résztvevők közül senkinél sem volt megfelelő írott felhatalmazás. Néhány résztvevő először ésszerű érvekkel próbálta meggyőzni a hatósági vezetőket, hogy békés szándékú ez a megmozdulás, és csak villámcsődület, úgynevezett flashmob, aminek megrendezéséért egy országban sem kell engedélyt kiváltani és Romániában sem létezik erre pontos törvény, rövid ideig tart, figyelem felkeltés a célja és sem a járókelőket, sem a környéken élőket nem zavarja. Ezek mellett jogunk van kifejezni a nem tetszésünket valamivel szemben, illetve támogathatunk valakit, ha egyet értünk a képviselt elvekkel. Eközben a hatóság folytatta az adatbegyűjtést... Úgy kezelték az összegyűlt népet, mint pitiáner bűnözőket a demokrácia és szabad akarat elveit figyelmen kívül hagyva.

Így élünk 2014-ben, az országban, aminek adófizetői, teljes jogú állampolgárai vagyunk. Így válik Marosvásárhely a XXI. században, a Magyar/Székely és a Román kultúra frontvonalává.

A román hírtelevíziók keddi stúdióbeszélgetéseiben több meghívott is párhuzamot vont a skóciai és a székelyföldi törekvések között, fennen hangsúlyozták, hogy Erdély veszélyben van. Igen, Erdély veszélyben van, de a veszély belülről fakad, a romlott és korrupt szeszélyek virágzásából. A veszélyt azok jelentik, akik mindenféle képpen irányítani akarnak, figyelmen kívül hagyva a nép igényét, akaratát és színességét.

Hrdets

Megtekintsek: 1290

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás