napilap.ro

* 2023. február 02. *

A Gondviselés Inkognitói

Marosszék 2016. szeptember 30.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Lemezborító

Manapság túlságosan sokat beszélünk a pszichotikumokról, a bulikról, a szórakozásról, alapvetően az anyagiasságról, másokat szidunk azért, ha valami nem sikerül, a politikumot hibáztatjuk azért, ami nem megy jól az életünkben, noha mi vagyunk a felelősek a meghozott vagy meg nem hozott döntéseinkért.

Fontos lenne ledönteni a tabukat, újjáépíteni a szakrális értékeket, teret engedni a modernnek, kifejleszteni a reziliencia magas szintjét és a különböző területek ötvözhetőségének tudományát.

A „Szabadi” zenekar létrehozásának ötlete túl régen forr az alapító lelkében, de mivel ezen projekttel párhuzamosan több aktív zenekara futott 2014-ig (Kövérgép, Guillotine, Subcultura, Steelgate), ezért hanyagolta az ehhez fűződő érzékárnyalatokat. Amit mindenképpen érdemes kiemelni ezen projekt keretén belül, hogy önmagában a zenekar több eltérő (de akár összefonódó) kisebbségi kultúra egyvelegének a terméke.

A „Szabadi” formáció négy tagot számlál:

1. Szabadi Ernő – Loránd (született: Marosvásárhelyen, 1991 nyarán. A székely-magyar kultúra képviselője, a zenekar névadója. Hangszere: gitár)

2. Itzak Sonnenschein (született: Gelsenkirchenben - Ruhr vidéki város -, 1988 őszén. Meleg nézeteket valló, zsidó fiatalember. Hangszere: gitár)

3. Leonor Gray (született: Holyheadben - Walesben található város -, 1990 telén, a Nagy Britanniában élő kisebbségi kultúra képviselője. Hangszere: basszusgitár)

4. Bîrsan Crinișor (született: Iașiban/Jászvásárban, 1993 tavaszán. Moldovai lecsúszott nemes család sarja. Hangszere: gitár)

A zenekar megalakulása 2014. december 24.-re tehető és ettől a perctől fogva követhető. Ekkor készült el az egyik dal első, amatőr felvétele, amit sorra követtek a többiek, míg máig immár tíz befejezett felvételről beszélhetünk. Azóta szerencsésen elkészült az első lemez, ami nem sokára kiadásra kerül a következő címmel: A gondviselés inkognitói/The incognitos of providence.

A szellemi termék mély és kifejezetten sötét vizű forrása, a zeneszerző, a hangmérnök és technikus egyazon személyben teljesedik ki: a zenekar alapítójában. A teljes lemez azért született, hogy valami olyasmire emlékeztesse a hallgatót, amit rég elrejtett önmagában, amiről nem szívesen beszél, noha jót tenne, ami időnként lehet fájdalmas, de egyben felszabadító is.

„Minden hang él, minden dallam érez, s ez alól a csend sem kivétel. Ebben a túl zajos században gyakrabban kéne lassítanunk, megállnunk, elcsendesednünk, a belsőnkre és a közvetlen környezetünkre figyelnünk. Gyakran túl sokat beszélünk a semmiről: anyagiasságról, teljesítményről, versengésről, a ragaszkodásunkat képző tárgyakról s elfelejtünk hallgatni, meghallgatni… Hol maradnak az őszinte érzések, gondolatok: az önfeledt boldogság pillanatának megélése, a fájdalom és bánat felvállalása, a hirtelen fellobbanó szerelem csodája, a tökéletlenség elismerése? Kevesen élünk Igazán. Sokunknak elterelik a figyelmét az értelmetlen célkitűzések s ezek megvalósítása, elveszünk az anyagiasság útvesztőjében és csak ritkán találunk magunkra. Ez a lemez azért készült, hogy a felszínre segítse mindazt, amit akarva – akaratlanul a lelkünk mélyére száműzünk. A multikulturalizmus híveként több nyelven szerettem volna megírni a dalaimat s azt hiszem, ennél jobban nem sikerülhetett volna.” – mondja Szabadi Ernő – Loránd.

Elérhetőségek:

http://szabadierno.wixsite.com/szabadi

https://www.facebook.com/szabadim/?ref=aymt_homepage_panel

Hrdets

Megtekintsek: 5460

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás