napilap.ro

* 2021. szeptember 17. *

Bővül a Forgatag programja

Marosszék 2015. augusztus 05.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
A festményt készítette: Zalányi János

Marosvásárhelyiek Világtalálkozója és verbunkverseny

Idén is megszervezik, immár harmadik alkalommal a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kirsch Attila programfelelős. „Február óta dolgozik a szervezőcsapat, hogy az elmúlt két év találkozójánál bővebb választékkal kedveskedjenek az érdeklődőknek. Azt szeretnénk, hogy minden vásárhelyi, vagy innen elszármazott személy magáénak érezze a találkozót, és természetesen a program is ennek a célnak rendelődik alá” – fejtette ki.

Mint elmondta, 15 fős csapat és plusz még 15 személyből álló önkéntescsoport dolgozik a mozgósításon, amely az interneten, a sajtóban és a testvérvárosi kapcsolatok révén történik. Idén is három modul alapján szervezik a programokat, így augusztus 29-én, szombaton délelőtt a Bolyai iskola udvarán kialakított kávézóba várják az emlékezni vágyókat, ahol kötetlen beszélgetések mellett nagyon izgalmas, interaktív programmal és műsorokkal járnak kedvükbe az iskolába betérőknek. A délelőtti programszám felelőse B. Fülöp Erzsébet színművésznő. Ugyanaznap délután, megszokott módon a Kultúrpalota nagytermébe várják a gálaműsorra a vásárhelyieket, ahol Sebestyén Aba színművész által összeállított zenés-kulturális szórakoztató műsort követhetnek figyelemmel. Idén is vasárnap ökumenikus programot szerveznek a világtalálkozó lezárásaként.
„Az első két világtalálkozó bebizonyította, hogy a városból elszármazott, de az itt élő személyeknek is igényük van az efféle rendezvényekre, ám idén célul tűztük ki, hogy a fiatalabb generációt is bevonjuk, illetve megszólítjuk” – foglalta össze Kirsch.

Népi vírussal akarunk fertőzni

A Forgatag részeként augusztus 30-án, vasárnap kerül sor a második Verbunk- és legényesversenyre. Amint azt Varró Huba, a Maros Művészegyüttes igazgatója elmondta, „meg szeretnék fertőzni népi vírussal a fiatalokat”.

A verseny jelentkezőinek mindenekelőtt a széki Zsoldos István táncát kell megtanulniuk, amelyet egy videofelvételről sajátíthatnak el a vetélkedőre való online regisztrációkor. „Ebben a versenyszámban azt díjazzuk, aki a leghitelesebben tudja visszaadni az idős táncos figuráit” – mondta el a szervező. Hozzátette, hogy a megmérettetés második részében is széki táncok bemutatását várják, ám ezúttal szabadon, improvizálva, minden jelentkező a saját stílusában járhatja a legényest.

A versenyre hivatásos és amatőr táncosok egyaránt jelentkezhetnek, hisz Varró elmondása szerint igen gyakori jelenség, hogy az amatőrök lekörözik a profi táncosokat.

Idén a zsűri is változik: annak elnöke Sára Ferenc koreográfus lesz, mellette Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes és Both József, az Ördögtérgye Néptáncegyüttes művészeti vezetője, valamint Székely István széki táncos díjazza a jelentkezőket. A versenyen a talpalávalót az Üver zenekar szolgáltatja. „Reméljük, hogy a verbunkverseny által sikerül őseink hagyatékát megismertetni az új táncosokkal, a táncházasokat pedig pozitív versengésre serkentjük” – szögezte le Varró Huba.

Forrás: Pál Piroska

Hrdets

Megtekintsek: 3140

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás