napilap.ro

* 2021. április 22. *

Még van remény!

Marosszék 2015. augusztus 03.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Még van remény!

Döntések születettek a skóciai függetlenedéssel kapcsolatos villámcsődületek ügyében!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére 2014 szeptember 16.-án 18:00 órától Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön külön - külön mintegy 25-30-an gyűltek össze, hogy egy villámcsődületen fejezzék ki Skócia függetlenedésének támogatását.

Valentin Bretfelean vezetésével a Marosvásárhelyen összegyűlt kis tömeget a rendezvény helyszínén kivétel nélkül igazoltatták a hatóságok. Mint utólag az kiderült minden leigazoltatott személy az esemény után egy – két héttel 1000 lejes büntetést kapott postai úton kiküldve. A vád köztéri tüntetés szervezése volt mindenki számára. Néhányan megrémültek a lehetséges következmények miatt és kifizették ezt az összeget, néhányan viszont határozottan kiálltak az igazuk mellett és beperelték a csendőrséget. Közel egy év telt el az események óta.

Szabadi Ernő – Loránd, egyike azon személyeknek, akik hivatalos úton pert indítottak a csendőrség által kiszabott büntetés ellen, aki sikerrel járt és megnyerte ezt. Tudomása szerint egy sorstársa elveszítette az ügyet, három személynek a pénzbírságát átalakították figyelmeztetéssé, ami részben sikernek könyvelhető el, de sajnos a csendőröknek ad igazat, míg rajta kívül még két személynek sikerült megnyernie az pert. Elmondása szerint annak ellenére, hogy sikerrel járt, a megélt momentumok bánattal töltik el, mert a hivatalos állami intézmények mindent megpróbáltak, hogy csőbe húzzák, kijátszák – ez pedig arról árulkodik, hogy az igazságügy számára nem az igazságtétel a prioritás. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte miért sikerült megnyerni a pert, a következő választ adta: „Rengeteg időt áldoztam arra, hogy minden az esetre vonatkózó jogszabályt részletesen megismerjek és megtanuljak, időt szenteltem a román szaknyelv elsajátítására és más hasonló eseményeket is felkutattam, amelyek megjelentek a médiában - ezzel is alátámasztva, hogy nem törvénytelen az amin részt szerettünk volna venni. A sajtóban megtalált anyagokat az ügyvédem segítségével kivétel nélkül beterjesztettük, mint bizonyíték”.

Szerinte a hatóságok megfélemlítés gyanánt büntettek a helyszínen való figyelmeztetés nélkül. Marosvásárhely az aktuális frontvonal a Székely-Magyar és Román kultúra között. Ahelyett, hogy a közös pontokat keresné a város vezetősége a két kultúrában és békét igyekezne teremteni, folyamatos támadások érik a Magyar közösséget. Elmondása szerint nem érti, hogy a városi tanácsban ülő Magyarok által megválasztott, Magyar ajkú, Magyarokat képviselő tanácsosok miért nem állnak ki a Magyarok mellett hasonló esetekben.

Hrdets

Megtekintsek: 2993

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás