napilap.ro

* 2021. április 22. *

Reménytelenség a Sötétségben

Marosszék 2014. oktober 21.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels

Dorin Florea, Marosvásárhely Polgármestere újabb fóbiája látott napvilágot: szerinte az egyik legfontosabb lépés lenne a város számára, hogy ha betiltanák a gyógyszertárak zölden világító jelzőkeresztjét. A Polgármester azzal érvel, hogy ez az a faktor, ami miatt rengeteg közúti baleset történik, mivel elvonja a sofőrök figyelmét.

Na már most vizsgáljuk meg ezt a kérdést egyszerű logikával és próbáljuk meg elfogadni az érvét. Az elfogadható lenne, hogy az igen csak erős és éles fényű reklámfelület befolyásolja és zavarja a sofőröket, véleményünk szerint nem vitatott. Viszont az, aki figyelmesen vezet, körültekintő és betartja a közlekedési szabályokat, nem valószínű, hogy óriási veszélyt lát ebben a dologban.

Miért is gondoljuk így? Nem csak mi gondoljuk így, hanem a köznép is. Megkérdeztünk 50 járókelőt.

- Ebből mindössze 4 mondta azt, hogy jó lenne, ha betiltanák a patikák fényeit.
- 27 személyt egyáltalán nem zavar ezek világító fénye.
- Míg a maradék 29 személy, különböző megoldást javasolt, ami nem feltételezi a jelzőfények betiltását.

Pl.: A fényerősség szabályozása – lennebb lehetne venni az erősségét. Ne világítson folyamatosan, időnként kapcsoljon be, s időnként ki aztán ismétlődjön meg ez a folyamat mondjuk 2 percenként. Ha az ember vezet, akkor legyen körültekintő és figyelmes, akkor nem zavarja ilyensmi a figyelmét stb. Többen arra hivatkoztak, hogy ha betiltják ezeket a reklámfelületeket, akkor az éjjel – nappal működő gyógyszertárakat majd esetleg egy külföldi személy nem fogja megtalálni, illetve nagyon nehezen.

A következő megfigyelésünk, gondolatunk az lenne, hogy ha egy ilyen kis villogó kereszt ennyire zavarja a sofőröket, akkor mi a helyzet a hatalmas, 3x3 méteres reklámfelületekkel, amelyek folyton más reklámokat sugároznak, minden féle figyelemfelkeltő tartalmat mutatnak be, úsznak a színpompában és közvetlen az utak mellett helyezkednek el? Nem kéne először ezekkel foglalkozni, mielőtt a gyógyszertárakra támadnánk?

Végiggondolva, úgy tűnik, hogy az említett hivatkozás csupán ürügy a kedves Polgármester részéről, hiszen első sorban a nagyméretű, közvetlenül az út mellett elhelyezkedő reklámfelületeket kéne szabályozni, s akkor sem betiltani, csupán szabályozni. Hiszen ahogy láthattuk egész ésszerűen meg lehetne oldani ezt a kérdést. Egy szó, mint száz, valószínű Marosvásárhely Polgármesterének a zöld színnel van a gondja és nem feltétlenül a jelzőfényekkel. A „reményt” (hiszen a zöld a remény színe) is elvenné a várostól, lakosaitól. Sajnos Marosvásárhelyen lassan minden „üldözött” lesz, aminek bármilyen szinten is köze lehet a Magyar identitáshoz. Egy ilyen abszurd ötletért, a városvezető kiáll, hangot ad neki és kormányhatározatot terveztet ellen, de pl. Néhány középiskola dőlhet össze, az egészségügyi intézmények pedig üzemelhetnek hatalmas hiányosságokkal, s a kisebbség ügyéről ne is beszéljünk.

Végül is nem lenne olyan rossz, hogy ha az éjszaka villogó gyógyszertár reklámfények jelentenék a legnagyobb gondot Marosvásárhelyen. Viszont a valóságban sajnos nem ez a helyzet…

Hrdets

Megtekintsek: 1046

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás