napilap.ro

* 2023. március 23. *

Csíkszék Udvarhelyszék Háromszék Gyergyószék Marosszék Erdély Nagyvilág

Erdély - Hírek

A Firtos falvai - dokumentumfilm-sorozat

A budapesti Panoráma Vizuális Alkotóműhely 2010-ben belekezdett egy dokumentumfilmes vállalkozásba, amellyel a székely-magyar nép mindennapjait kívánja megörökíteni. Orbán Balázs a Székelyföld leírása című művében gyűjtötte össze a Korond feletti Firtos hegy falvainak történeteit, köztük egy legendát, amely öt falu nevének származását meséli el. Ennek a legendának a nyomán elindulva jött az elhatározás, hogy a filmsorozat ezekről a falvakról fog szólni: Atyha, Énlaka, Küsmöd, Szolokma és Etéd. Ezért lett ez a cím is: A Firtos falvai. Minden ... »

2016. március 30.
5302
Bővebben

Körbelovagolják Székelyföldet

Íme, itt vagyunk, még mindig sokan, erősek és összetartóak, ez a mi földünk, melynek védelmében síkra – illetve lóra – szállunk. Ezt az üzenetet igyekeznek tolmácsolni „a világnak és mindazon hatalmasságoknak, kik azt hirdetik, hogy Székelyföld nem létezik”, a hétvégi ... »

2015. augusztus 13.
5180
Bővebben

Beindult a korrupcióellenes fűnyíró

Romániában beindult a korrupcióellenes fűnyíró, az amerikaiak a román műveleti területen elszánták magukat a politikai elit cseréjére. Ennek eszköze az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, melynek jóvoltából hetente új és meghökkentő ügyek derülnek ki.  Romániában ... »

2015. február 20.
5024
Bővebben
Hrdets

Hrdets

1
2