napilap.ro

* 2021. junius 23. *

A fizetéses parkolási rendszer ellen folytatott akciósorozat Kézdivvásárhelyen

A heti Na... 2015. szeptember 05.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
A fizetéses parkolási rendszer ellen folytatott akciósorozat Kézdivvásárhelyen

Röviden be akarom mutatni a kézdivásárhelyi fizetéses parkolási rendszer ellen folytatott akciósorozatunkat, a kezdettől a sikeres végéig. Ezzel belátást akarok nyújtani arra, hogyan lehet egy civil mozgalmat megszervezni egy közösségi cél elérése érdekében.

1. Helyi tanácsos vagyok a Kézdivásárhelyi tanácsba és többek között az erdélyi magyar nemzeti tanács kézdiszéki elnöke, amely egy civil szervezett.


2. Kézdivásárhely főtéren lakok, a családban több autó van.


2013 Júniusában a Kézdivásárhely tanácsában, amelynek tagja vagyok, a polgármester szavazatra bocsátotta a fizetéses parkolási rendszer bevezetését Kézdivásárhelyen. Ez egy elég váratlan kezdeményezés volt részéről, mivel pár évvel azelőtt a korábbi polgármester is próbálkozott hasonlóval. A korábbi próbálkozás pár hónappal bevezetése után kudarcot vallott. Olyan nagy volt az általános felháborodás a lakosság részéről, hogy a polgármester jobb belátásra jutott és önszántából visszavonta a parkolásra vonatkozó határozatokat.


Kézdivásárhely egy kb. 18.000 fős lakosságú, csendes kisváros. Nem hasonló a város forgalmi helyzete nagyobb városokhoz, ahol jogos és ésszerű a fizetés által szabályozott parkolási rendszer. Nálunk a déli órákban tapasztalható némi zsúfoltság a főtéri parkolókban, de azon kívül mindig lehet találni parkolási lehetőséget Kézdin. A polgármester a parkoló helyek hiányával magyarázta el az új rendszer bevezetését. Nyilatkozatai szerint rendet akart csinálni a városba, de persze mások voltak az igazi céljai. Amikor szavazásra bocsátották az új parkolási rendszer bevezetését a tanácsba, nem csak a főtérre korlátoztak, de rögtön 12 utcába vezették be. Javaslatainkkal ellentétben, nem az önkormányzat keretében akarták lebonyolítani a jegyszedést és adminisztrálást, de kezdettből egy magáncégnek akarták licit által a teljes körű adminisztrálást átadni. Ezért a cég 3.500 lejt fizetett a városnak havonta, ami nem egy nagy összeg, tekintve, hogy a parkolók közepes kihasználtságát számításba véve a cég bevétele havonta 80.000 lej lett.


A licitet az egyetlen jelentkező cég nyerte, a csíkszeredai CityParking. A fizetéses parkolás rendszer nagy mértékben jövedelmező annak, aki lebonyolítsa. Viszonylag kis befektetéssel nagy haszonra lehet szert tenni. Ezt mutassa Csíkszereda példája is, ahol ugyan ez a cég adminisztrálja a parkolást. Csíkba az egész központot átépítették, többek között azért, hogy több parkolót létesíthessenek. Az efféle a jövedelmekből Kézdivásárhely semmit, vagy csak nagyon keveset látott.


Már bevezetésekor gyanús volt az egész parkolási rendszer, amely nyilvánvalóan nem szolgált semmi féle közösségi célt, nem oldott meg semmi problémát, nem hozott hasznot a városnak, de busás jövedelmeket biztosított egy magáncégnek és egy bizonyos érdekszférának. Ezt tetőzte a tény, hogy törvénytelen Romániába a magáncégek által alkalmazott kerékbilincselés és a bírságok osztása. Ezeket kizárólag a rendőrség alkalmazhatja. A kerékbilincselés alkalmazása külön féle képen megalázó és az amúgy is rebellis székely Kézdivásárhelyiek számára, elfogadhatatlannak bizonyult. Sok veszekedés gerjedt ebből a városlakók és a magáncég parkőrei között, ezzel felbontva egy vidéki kisváros nyugalmát. A lebilincselés egy eleve sok negativumal terhelt fogalom, de ha ez még egy pénzbírsághoz is kapcsolódik, akkor végkép elszakad a Kézdivásárhelyiek türelme. A parkolási díjak drágábbak voltak, mint a Csíkszeredába vagy akár Brassóba, amely egy nagyváros és amely lakósainak jövedelme nem összehasonlítható a Kézdivásárhelyeikkel.Mindez bizonyította, hogy nem jó a Kézdii parkolási rendszer. A lakosság kijelentéseiből tisztán lehetett látni, hogy nem kívánják ezt a rendszert és hogy ez nem szolgál semmi féle közösségi vagy városfejlesztési célt. Pénzről szolt az egész, pénzről egy bennfentes kőr zsebébe.
Mint érintett városlakó, kezdettől elleneztem a parkolási rendszert és a magáncég tevékenységét, de mint önkormányzati képviselő feladatomnak éreztem, hogy tegyek valamit ez a rossz intézkedés ellen. Sok fontosabb megoldatlan problémája van Kézdinek, mint például a munkanélküliség, alacsony bérek, a fiatalok elvándorlása, de ezeket én vagy egy szűk csoport nem tudunk megoldani. A polgármester és tanácsosai rossz döntése ellen viszont tudtunk tenni. Meg tudtuk állítani a magáncég sarcoló-bilincselő tevékenységét! Le tudtunk szedni a Kézdivásárhelyiek válláról egy plusz terhet, és közben jól is éreztük magunkat új barátokat nyerve és egy jó kis csapatott kovácsolva egy közösségi cél érdekébe.


Idősorrendbe akarom felmutatni, hogyan döntöttük meg a Kézdivásárhelyi parkolási rendszert


2013 Júniusában a polgármester előterjesztette a tanácsba a fizetéses parkolás bevezetését. Ezt megszavazta az Rmdsz frakciója. A Néppárt és az Mppsek tartózkodtak vagy ellene szavaztak.


2014 Januárjában lett hivatalos a fizetéses a parkolás


A szolgáltatás elvégzésére kiírt licitet az egyedüli résztvevő, a CityParking cég nyerte meg, amely már Csíkszeredába és Gyergyószentmiklóson is végezte ezt a szolgáltatást.


Csak ekkor tudatosult az emberekbe, hogy tényleg fizetéses lesz a parkolás és hogy ez mekkora humbug egy efféle kisvárosba mint Kézdi. A közfelháborodást követve egy páran összeültünk és elhatároztuk, hogy Január 20. autós tüntetést szervezünk az új intézkedés bevezetése ellen. Összehívtuk Facebookon és sajtóba azokat akik nem értettek egyet. A város külső részén találkoztunk és autókorzó formájában vonultunk, dudálva a főtérre. Több mint 100-ra nőtt az autós tiltakozók száma amire beértünk a központba. Másfél órán át köröztünk a főtéren a forgalmat leállítva. Dudálva hirdettük a nemtetszésünket.


Ennek ellenére Február elsején felalították a parkoló automatákat és elkezdődött a jegyszedés.


Február 3. hozzánk közel álló civil szervezetek, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Erdélyi Magyar Ifjak, a MINTA, a Székely Nemzeti Tanács és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete terjesztettek be egy tiltakozó levelet a polgármesternek.


Február 4. már, ismeretlen tettesek elrontották az automaták felét. Szigetelésre szolgáló habot nyomtak az automatákba. Én nem támogattam az efféle tetteket, de meg kell említsem ezeket, mivel ezek is a tiltakozás egy formája.


Február 7. Lakossági fórumot hívtunk össze, ahol a résztvevőkkel megbeszéltük a fizetéses parkolás ügyét és eldöntöttük, hogy lakossági kezdeményezéssel tűzzük a tanácsba megint napirendre a fizetéses parkolásról szóló tanácshatározatott. Ehhez, a választásra jogosultak 5 % kellet jelezze aláírásával, hogy egy tanácshatározatról akar szavaztatni a tanácsba, Kézdin ez 800 aláírást jelentett volna, de mi 1000 akartunk össze gyűjteni. A fórumon résztvevők mind jelezték, hogy segíteni akarnak az aláírások gyűjtésébe.


Április 17. Került sor a tanácsülésre, amelyre be lett nyújtva az immár 1400 aláírással kezdeményezett tanácshatározat, a fizetéses parkolás ellen. Puskaporos hangulatú tanácsülés volt, amely végén a polgármester tanácsosi frakciója, vagyis azok, akik a fizetéses parkolást bevezették, leszavazták a lakosság kezdeményezését. Megmaradt a fizetéses parkolás.


Április 29. Már több mind százan perelték a CityParking céget a törvénytelen 60 lejes bírságok eltörléséért.


Május 1. ismertetlen tettesek ismét megrongálták az automatákat, immár sósavat öntöttek a parkoló automatákba.


Május 9. Először a fizetéses parkolás bevezetése óta, az én autómat is lebilincselték. Nem fizettem ki a 60 lejes büntetést, otthagytam lebilincselve az autómat, de az autó minden ablakába kiraktam figyelmeztető táblákat, azzal a felirattal, hogy "törvénytelen a kerékbilincselés".


3 héttel később a CityParking cég, Csíkszeredából hozott egy vontató teherautót azzal a céllal, hogy az én autómat, Csíkszeredába szállítsák, mivel Kézdin nem alakított ki a cég gyűjtő központot az elvontatott autók számára. Ehhez a művelethez a bíróságtól kellet engedélyt szerezzenek, ami nem sikerült, mivel én még aznap panaszt tettem le a bírósághoz. Így az autómat letették kerékbilincsestől a bíróság előtti parkolóba, ahol még mai napig is ál megbilincselve. Mivel bizonyítottan törvénytelen a kerékbilincselés, kértem a hatóságok közbejárását a kerékbilincs feloldásában, de a mai napig sem segítettek.


Június 30. A Kézdivásárhelyiek közösségi összefogása élén, 7 kézdivásárhelyi nevében pert nyitottunk a fizetéses parkolás ellen, nevezetesen az ezt bevezető tanácshatározatok felbontása érdekében. A 7 kezdeményező személy között voltam én és egyik tanácsos kollégám, ott volt a helyi 64 vármegye szervezett elnöke, helyi vállalkozók és egy fiatal román nemzetiségű úriember is.


Augusztus 26. A mi írásos panaszunkra reagálva a Prefektúra is bírósági eljárást indított a tanácshatározatok ellen, ezzel automatikusan felfüggesztve ezeket.


Augusztus 30. A 64 vármegye helyi szervezete tagjai 15 kiló egybanissal fizették ki a 60 lejes büntetést, ami nagyon jó mókának bizonyult. A videofelvétel nagy siker volt a Facebookon.


December 13. Jogerős ítélet született a javunkra. A törvényszék kimondta, hogy törvénytelen a kerékbilincselés, ezt kizárólag csak a rendőrség végezheti el, de nem egy magáncég. A helyi tanács nem hozhat olyan döntéseket, ami magáncégeket hatalmazhat fel arra, hogy büntetéseket rójon ki. A bírósági döntés megsemmisítette a fizetéses parkolásra vonatkozó tanácshatározatokat. Az alapfokú döntés nagyon gyorsan, 4 hónap alatt született, ami Romániában rekord időnek számít, ezzel is bizonyítva a mi ügyünk igazát.


2015-ben, Március 4. A polgármester és tanácsa fellebbezését követve, végleges bírósági döntés született a táblabíróságon, ami csakugyan nekünk adott igazat és ami végkép visszavonta a fizetéses parkolást bevezető tanácshatározatokat.


Március 19. Bilincselt utoljára a CityParking cég. Az aznap lebilincselt 4 autó közül mind a 4, a pert kezdeményezőké volt. Miután az én autómra is kerékbilincset raktak, aznap átültem az anyum autójába, de azt is lebilincselték. Erre már kihívtuk a rendőrséget és panaszt tettünk le az ügyészséghez.


Június 1. Végre becsomagolták a parkoló automatákat és ezzel Kézdivásárhelyen véget ért a törvénytelen fizetéses parkolás kora. NYERTÜNK!


Július vége fele végre tűnt el az utolsó kerékbilincs Kézdidről, amely történetesen a mi egyik autónkat tartotta foglyul, már több mint 1 éve! Csak egy újabb per kezdeményezése után volt a CityParking hajlamos eltávolítani a bilincset, az 1979-es évjáratú Opel Manta autónkról.

A fizetéses parkolás bevezetésétől felfüggesztéséig 2 teljes év telt el. Mi elejétől kezdve ellenkeztünk, tudván hogy ez a rendszer törvénytelen és nem a lakosságot szolgálja. Minden civil és törvényes tiltakozási módszert bevetve, 2 évi munkánkba került a fizetéses parkolási rendszer eltörlése. Ez az idő alatt sok barátra de egy pár rosszakaróra is szert tettem. Megtapasztaltam egy közösségi akció lefolyását és megtanultam alkalmazni azokat a módszereket, amelyek hatékonyak egy válságos helyzet javítására, civil úton.

A kézdivásárhelyi civil összefogás példája is bizonyítja, hogy él még a székely virtus, hogy ébren van még a polgári öntudat bennünk és hogy már Romániában is, el lehet érni a közösség számára fontos célokat, civil kezdeményezéssel.


Johann Taierling

Hrdets

Megtekintsek: 2608

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás