napilap.ro

* 2021. junius 23. *

Gondolatok Torja önkormányzatának visszalépése kapcsán

A heti Na... 2014. november 28.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Gondolatok Torja önkormányzatának visszalépése kapcsán
Fotó: Taierling Gyöngyvér

Torja helyi tanácsa által visszavont autonómia-tanácshatározatról Daragus Attila polgármester a sajtónak ezt nyilatkozta: „A józan ész azt diktálja, hogy ne herregjünk a hatóságokkal, nincs értelme fejjel menni a falnak.”

Ennek kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy mit is akar nekünk üzenni a torjai polgármeste? Torján „herregünk” és „fejjel megyünk a falnak”, ha a bukaresti kormányt képviselő hatóság egy döntését igazságtalannak tartjuk és kitartunk saját önkormányzati testületünk igaza mellett? Ezek szerint Torjára nem érvényesek egy demokratikus állam alapjogai, ahol minden polgár egyenlő a törvény előtt és bármikor követelheti a jogai érvényesítését a hatóságoktól, legyenek azok helyiek vagy országosok?

Ha tovább elemezzük a felfogást, amely efféle kijelentésekre ragadtat el egy megválasztott önkormányzati képviselőt, hamar felszínre kerül a mentalitás, amely jelenleg a székelyföldi vezetők jórészének körében uralkodik. Ebben a szemléletben a választópolgár az „öntudatlan nép” szerepének betöltésére van ítélve, amelyet egy, a saját abszolút vezető szerepéről tudatában levő „elöljáró” irányít. Ebben a társadalomban a „nép” nem herreghet a hatóságokkal, mert úgyis csak fejjel megy a falnak.

A ilyen típusú társadalmi modellt abszolutizmusnak vagy akár diktatúrának nevezik, nem demokráciának. A szabad székelyek, akik évszázadokon át harcoltak a jogaikért és függetlenségükért a korábbi elnyomó rendszerekkel dacolva, ma, egy demokratikus államban fogják a derekukat beadni és nyakukat igába hajtani?

Nem így képzeljük el jövőnket. Minden törvényes eszközt, bárkivel szemben, alkalmazni fogunk önrendelkezésünk megvalósításáért, mert tudjuk, hogy az autonómia a megoldás!

Johann Taierling
Az Erdélyi Magyar Néppárt kézdiszéki elnöke

Hrdets

Megtekintsek: 1137

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás