napilap.ro

* 2021. junius 23. *

Szilágyi Zsolt a Néppárt elnöke - megújult az országos vezetőség

A heti Na... 2015. január 25.
  Hozzsz.
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0
0 rtkels
Szilágyi Zsolt a Néppárt elnöke - megújult az országos vezetőség
Zatykó Gyula, Zakariás Zoltán, Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt, Mátis Jenő, Johann Taierling, Kolcsár András

Korábbi alelnökét és államfőjelöltjét választotta vezetőjévé az Erdélyi Magyar Néppárt Marosvásárhelyen ülésező harmadik országos küldöttgyűlése szombaton.

A területi szervezetek korábban öt politikust - köztük Szilágyi Zsoltot és a novemberi államfőválasztás után lemondott Toró T. Tibor eddigi elnököt - jelölték a párt élére. A távozó elnök köszöntő beszédében azt mondta: Szilágyi Zsolt lehet az az integráló személy, aki új hitet és lendületet adhat az EMNP-nek a további építkezéshez, és a 2016-os választásokon való jó szerepléshez. A rendkívüli küldöttgyűlésen, a zárt ajtók mögött zajló tisztújítás során a többi jelölt visszalépett, így csak Szilágyi Zsolt neve került a szavazólapra, akinek a küldöttek nagy többsége bizalmat szavazott.

Megválasztása után az új elnök újságírók előtt elmondta: azokkal vállalkozott közös munkára, akik "őszinte, tiszta, autonómia-központú" politikával akarnak jövőt teremteni az erdélyi magyarságnak. Gratulált a 25 éves évfordulóját ünneplő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Felidézte, hogy az EMNP-ben is sokan vannak, akik alapítói voltak az RMDSZ-nek, és úgy vélte, nem az ő hibájuk, hogy most már külön szervezetekben politizálnak. "A magyar-magyar összefogásnak és a versenynek, a politikai pluralizmusnak is van értelme: meg kell találni a kellő mértéket" - fogalmazott Szilágyi Zsolt. Azt javasolta, az erdélyi magyar-magyar párbeszéd érdekében élesszék fel az RMDSZ-szel együtt 2009 létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amelyben szerinte a pártok mellett az autonómiamozgalmak képviselőinek is helye van.

Szilágyi Zsolt a 2016-os önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte a párt legfontosabb feladatának. Az EMNP új elnöke bejelenetette: választási szövetséget ajánl a Magyar Polgári Pártnak (MPP). Kifejtette: az EMNP az erdélyi magyar közösség politikától elfordult tagjait próbálja megnyerni a közügyeknek és reményt adni a fiataloknak. Szilágyi Zsolt elmondta: Toró T. Tibort a munka folytatására kérte, az EMNP alapító elnöke pedig vállalta, hogy stratégiai alelnökként szolgálja tovább a pártot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt III. Országos Küldöttgyűlésén, az elnök személye mellett arról is döntöttek, kik töltsék be a párt alelnöki funkcióit. A küldöttek szavazása nyomán alelnöki tisztséghez jutott: Zatykó Gyula, Zakariás Zoltán, Toró T. Tibor, Mátis Jenő, Johann Taierling, Kolcsár András.

Hrdets

Megtekintsek: 2131

Na...

Nyomtats E-mail
Megosztás